Trifoiul are o importantă valoare medicinală și poate fi folosit ca remediu natural pentru multe probleme de sănătate.
Trifoiul alb este o plantă erbacee, perenă, cu frunze trifoliate, uneori cu pete albe sau o pată de culoare mai întunecată. Florile acestuia au culoarea albă sau sunt uşor roz, uneori spre maro. De la trifoiul alb se folosesc tulpina, frunzele şi florile, care au proprietăţi medicinale.
Trifoiul roşu sau trifoiașul se recunoaște dupa florile mov-roșiatic, extrem de apreciate în medicina naturistă. De ce? Datorită componentelor bioactive: calciu, lecitină, crom, magneziu, potasiu, siliciu, vitaminele A, E, C, B2 şi B3. Trifoiul roșu este una dintre cele mai bogate surse de izoflavon. Izoflavonul este un tip de estrogen din plante (fitoestrogen) care se găseşte mai ales în soia şi are o capacitate antioxidantă mare. Izoflavonul mai este eficient şi în tratarea unor forme de cancer.
Ceaiul de trifoi roșu: beneficii și preparare.
Este util în rezolvarea principalelor probleme hormonale la femei, în special odată cu intrarea la menopauză: bufeuri, dereglări menstruale etc.
Ceaiul de trifoi roşu este un adjuvant important în tratarea diareei, dar şi în reglarea tranzitului intestinal lent, având efect terapeutic asupra sistemului digestiv.
Este indicat în curele imunostimulatoare ţinute în sezonul rece.
Substanţele din trifoi acţionează asupra sistemului nervos central, combate tristeţea, depresia şi readuce echilibrul emoţional.
Alte utilizări:
- acnee
- afecţiuni ale vaselor de sânge
- afecţiuni ale ficatului
- hipocalcemii – ajută foarte mult la fixarea calciului în oase
- afecţiuni ale aparatului respirator
- tuse cronică
- cure de detoxifiere
- afecţiuni renale
- astm
- reumatism
Consumul de preparate care conțin trifoi roșu nu se recomandă femeilor însărcinate și celor care alăptează, persoanelor care prezintă tulburări de coagulare a sângelui sau celor care urmează tratamente cu salicilati și celor care sângerează cu ușurință.
Infuzia de trifoi roşu se prepară prin adăugarea unei linguriţe de trifoi uscat şi a uneia de mentă la 200 de mililitri de apă fiartă. Această reţetă este recomandată pentru detoxifierea sângelui, ameliorarea congestiei, durerilor la nivelul pieptului, pentru răceală şi gripă.