Toamna aduce în coșul ei minunat legume și fructe care s-au bucurat de soarele verii și au făcut adevărate depozite de vitamine și minerale.
Parfumata gutuie are zeci de proprietăți benefice pentru organism, cunoscute încă din Antichitate.
Gutuile sunt adevărați ”soldați” pentru imunitatea organismului pentru că ele pot duce în spatele lor un întreg sistem imunitar, mai ales în lunile de iarnă!
Încă de acum 4000 de ani, gutuile erau folosite de romani și de greci pentru întărirea sistemului imunitar şi stimularea potenţei. De ce? Foarte simplu! Gutuile au un conţinut bogat în săruri de fier, potasiu şi magneziu.
Frumoasele toamnei se bucură de prezenţa principiilor bioactive – taninul, pectinele – şi de abundența vitaminelor A, B, C şi PP. Taninul și pectina întreţin sănătatea mucoasei digestive, iar antioxidanţii din gutui sunt un real sprijin contra radicalilor liberi, reducând astfel riscul de cancer.
Specialiştii au atribuit documentat gutuilor 100 de proprietăţi, între care regăsim acţiunea antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emoliantă, tonică şi expectorantă.
Gutuile mâncate dimineaţa, pe stomacul gol, întăresc gingiile şi ajută la remineralizarea dinţilor. Totodată, ele elimină toxinele din organism şi ne scapă de oboseală.
Un pahar de suc de gutui este recomandat zilnic, înainte de masă, timp de 30 de zile, celor care suferă de astenie, celor cu probleme respiratorii, cardiacilor sau astenicilor.
Gutuile stimulează pofta de mâncare. De aceea le puteți folosi în dieta copiilor mofturoşi sau anemici – în combinaţie cu miere de albine, morcov, mere.
La final, o poezie a toamnei:
Toamna
Toți acei ce-ntreaga vară
Au lucrat din zori în seară,
Toamna au roade bogate
Au și fructe, și bucate ,
Mere,
Pere,
În panere.
Prune
Bune
Și alune,
Și gutui
amărui,
Cu puf galben
Ca de pui.
Și tot felul de legume,
De nu le mai știi pe nume.
Autor: Demostene Botez