Afectiuni Afectiuni ale sistemului nervos Leacuri Leacuri babesti

Memorie și concentrare – remedii naturiste

Written by EnJ2Pf9lBp

Memoria este un proces cognitiv de bază care permite stocarea, codificarea și recuperarea informațiilor. Uneori ea nu functioneaza perfect și ne poate face feste. Odată cu îmbătrânirea sau din cauza unor factori perturbatori, ca anxietatea, cerințele profesionale mari, stresul ori problemele de concentrare, pot apărea episoade de diminuare a memoriei sau chiar pierderea unor informații. Sau pur și simplu sunt situații în care nu ne putem concentra să ducem la bun sfârșit ceva. Când problemele de concentrare și memorare persistă, este recomandat să apelăm la un specialist, pentru a diagnostica din timp o posibilă situație mai gravă.

Excesul de zahăr este ”vinovat” și pentru o memorie slabă. După ce l-ați înlocuit cu variante sănătoase, puteți apela cu încredere la remediile naturiste care îmbunătățesc capacitatea de-a ține minte.

Acizii grași Omega3.

Acizii graşi Omega 3 se numără printre substanțele care ajută la buna funcţionare a celulei nervoase, dar şi la dezvoltarea sistemului osos. Sunt conținuți de peşte, fructe de mare, carne slabă, cereale, seminţe, nuci, legume cu frunze verzi şI în uleiurile vegetale. Există și comprimate de omega3, unele din ulei de pește, care trebuie luate dimineața pentru că dau energie.

Lecitina.

Se spune că lecitina este vitaminizantul celulei nervoase. Datorită acizilor graşi şi a celui fosforic pe care îi conţine, lecitina este benefică atât pentru sistemul nervos central, ci şi pentru ficat. Sub formă naturală, lecitina se găsește în soia.

Cătina.

Este bogată în minerale şi vitamine care îmbunătățesc activitatea întregului organism, dar mai ales activitatea celulei nervoase. Poate fi administrată sub toate formele cunoscute în fitoterapie, planta ca atare, bobițele sunt ușor acrișoare și pot fi folosite în salate, de exemplu. Efectele sunt spectaculoase, în special la copii. E recomandat să se folosească primăvara. În cazul copiilor, cel mai ușor de tolerat este siropul de cătină.

Ginkgo biloba.

Frunzele de ginko biloba sunt și ele între favorite. Ele se culeg toamna, dar, atenție, când frunzele devin aurii. Se poate folosi ca atare sub formă de infuzie sau decoct și într-un caz și în altul, efectele se păstrează, respectiv efectele de îmbunătățire a circulației cerebrale, de îmbunătățire a calității neuronilor, creșterea memoriei, creșterea atenției.

Ginseng

Este numit și “rădăcina vieții”. El ajută foarte mult memoria, fiind un bun nutrient pentru celula nervoasă, un tonic cerebral de excepție. Ginsengul este un foarte bun energizant pentru celula nervoasă şi poate fi administrat o lungă perioadă de timp, fără pauze. Copiii, elevii și studenţii vor acumula mai ușor cunoştințele, în timp ce vârstnicii îşi vor îmbunătăţi memoria de scurtă durată. Există totuşi o contraindicație! Rădăcina de ginseng nu este recomandată hipertensivilor, deoarece creşte viteza de circulație a sângelui în organism.

Ceaiuri și ulei eterice

Au efecte bune în păstrarea şi mărirea capacităţii de concentrare ceaiurile şi uleiurile eterice din busuioc, cimbrişor, rozmarin şi mentă, folosite la pulverizarea încăperilor şi la masajele aromoterapeutice. Salvia acţionează asupra cortexului cerebral, cu efecte benefice în oboseala mentală şi în înviorarea memoriei (se face o cură de o lună cu câte trei ceaiuri pe zi, după fiecare masă).  

Înercați și infuzia din amestec cu părăluţe – bănuţi (40 g), coada şoricelului (30 g), patlagină (30 g), tătăneasă (30 g), cicoare (20 g), urzică (20 g), mentă (10 g); se ia o linguriţă din amestec, la 250 ml de apă clocotită, se infuzează trei minute, se îndulceşte cu miere şi se beau două căni pe zi.

Informațiile prezentate nu substituie diagnostic și tratament medical. Consultați medicul specialist înainte.

About the author

EnJ2Pf9lBp

Leave a Comment