Știți durerea aceea surdă în umăr? Care nu ne lasă nici să dormim, nici să ne concentrăm? Durerea de umăr poate apărea la nivelul mușchilor, ligamentelor, articulației. Ea este însoțită deseori de inflamație, rigiditate și dificultatea de mișcare.
Care pot fi cauzele?
Umărul este dislocat, adică iese din articulație la mișcări exagerate în spate sau rotire.
Umărul este luxat, adică articulația suferă un traumatism.
Umărul este fracturat – mergeți la medic și urmați sfatul specialistului.
Umărul are tendonul rupt (leziuni de coafă rotatorie din cauza practicării unui sport sau unui traumatism)
Sindromul„umărului înghețat” (capsulita adezivă) este o inflamație și ingroșare a țesuturilor din jurul articulațiilor.
Tendinita calcifianta (inflamatia tendonului). Ea înseamnă formarea unor depozite de calciu pe tendoanele umărului, soldată cu inflamație.
Osteoartrita (cartilajul protector dintre oase ajunge se deteriorează, iar oasele se freacă unele de altele)
Artrita reumatoidă (Este o boală determinată de sistemul imunitar, care atacă țesuturile protectoare din jurul articulațiilor)
Atac de cord, manifestat prin durere acută, dificultăți de respirație și dureri și în piept. Se solicită ajutor medical de urgență.
Alte cauze ale durerilor de umar:
- infecții bacteriene (artrite septice) si alte forme de artrita a umarului;
- contractură musculară în patologia coloanei cervicale, sindromul miofascial etc;
- osteomielita și alte leziuni ale osului, inclusiv tumorile;
- alte afectări ale nervilor (ex. Zona Zoster);
- alte afectări ale vaselor de sange (ex. tromboza de v.axilara, disectia arterei axilare etc.);
- infarctul miocardic;
- compresia unui nerv;
- leziuni la nivelul coloanei vertebrale;
Remedii naturale:
Pentru durerile care nu au cauze ce necesită tratament medicamentos/mecanic, există remedii naturale care le pot ameliora.
Masajul este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru ameliorarea durerilor de umăr. El îmbunătățește circulația sângelui și reduce inflamația. Se pot folosi uleiuri la masaj, cum ar fi uleiul de măsline, de cocos, de susan sau de muștar, însă folosite doar pe piele sănătoasă, nu și dacă există leziuni deschise. Uleiul va fi călduț.
Rozmarinul este indicat în cazurile de artrită sau reumatism. Se face următoarea loțiune care se aplică sub formă de compresă, peste noapte:
- ½ cană de frunze de rozmarin (100 g)
- 1 lingură de ulei de cuișoare (15 ml)
- 1 cană de ulei vegetal (250 ml)
Se fierb 5 minute, se dau deoparte și se aplică pe umăr pe un tampon de vată sau bandaj și apoi se înfășoară umărul. Se stă așa peste noapte.
Turmericul, ca uz extern sau consumat, deoarece este antiinflamator și antioxidant. Pentru uz extern, se amestecă două linguri de turmeric și o lingură de ulei de cocos. Se masează zona afectată și se lasă să se usuce. Ea se poate îndepărta cu apă călduță. Puteți consuma un amestec din o cană cu lapte fiert, o linguriță de turmeric și o lingură de miere, cu consultarea medicului înainte, dacă luați medicamente anticoagulante.
Compresele calde sau dușuri foarte calde, lăsând apa să curgă 5-10 minute pe locul dureros.
Pentru inflamații severe sau traumatisme, se aplică gheață, dar nu direct pe piele, pentru că provoacă degerături. Se pune gheață într-o pungă (sau se foloseste o pungă sigilată cu legume congelate), iar punga se înfășoară într-un prosop subțire. Se așează compresa pe locul dureros
Ghimbirul. Bea 2-3 căni de ceai de ghimbir pentru mai multe zile la rând (vei folosi o lingură de ghimbir feliat la 150 de mililitri de apă). Ghimbirul este antioxidant și antiinflamator.
Oțet de mere: 2 căni de oțet de mere la o cadă plină cu apă caldă. Vei face o baie de 20-30 de minute. Repetă câteva zile.
Surse de informare:
- Arcadie Percek – Terapeutica naturistă
- Vasile Cosntantin: Exercițiile fizice în tratamentul reumatismului articular
- Florentin Crăciun, Ovidiu Bujor, Mircea Alexan – Farmacia naturii.