Afectiuni Afectiuni hepatice

Cum tratăm ficatul gras?

Written by EnJ2Pf9lBp

Ficat gras înseamnă acumulare de celule grase la nivelul acestui organ, având la origine mai multe cauze: obezitate, alimentație dezechilibrată, consum de alcool, sedentarism, colesterol și trigliceride mărite. Netratat, ficatul gras poate involua în fibroză hepatică și chiar ciroză hepatică.

Cum tratăm ficatul gras?

Inainte de apela la remediile naturiste, consultați medicul și respectați-i indicațiile.

  • Armurariul este planta vedetă în tratamentele pentru afecțiuni ale ficatului. Fie că îl regăsiți sub formă de tablete la magazinele naturiste, fie îl puteți bea sub formă de ceai. O lingură de plantă se adaugă la 250 ml de apă clocotită, se lasă 15 minute la infuzat, apoi se strecoară. Se pot bea trei căni pe zi, pe stomacul gol.
  • Ceaiul verde conține catehine, care îmbunătățesc funcția hepatică și previn acumularea grăsimilor la nivelul ficatului. Se recomandă, în acest sens, consumul a două cești (sau o cană) de ceai verde pe zi. Atenție la cei care au însomnie, trebuie să bea ceaiul de dimineață, iar hipertensivilor nu le este indicat. Se thoarnă 250 ml de apă fierbinte, dar nu clocotită, peste o linguriță de frunze de ceai. Se lasă două-trei minute, se strecoară și se bea fierbinte.
  • Usturoi. Știați că usturoiul consumat crud este dușmanul steatozei hepatice? Asta pentru că el combate rezistența la insulină, stresul oxidativ și îmbunătățește metabolismul grăsimilor. Usturoiul consumat crud, în mod regulat (1-2 căței pe zi), poate fi un aliat neprețuit în combaterea steatozei hepatice. Se poate adăuga usturoi pisat într-o salată de legume, peste o mâncare gătită (cu dovlecei, broccoli, vinete) sau peste bruschete din pâine prăjită cu felii de roșii, busuioc și stropite cu puțin ulei de măsline.
  • Strugurii roșii conțin o substanță numită resveratrol , un antioxidant care combate inflamația ficatului, reducând astfel daunele aduse la nivel hepatic de boala de ficat gras. Resveratrolul consumat zilnic poate chiar să prevină boala de ficat gras, spun specialiștii. Se poate consuma un ciorchine de strugure ca gustare între masa de prânz și cină.
  • Turmeric. Este un antiinflamator foarte bun și un excelent antioxidant, care poate combate steatoza hepatică. Se recomandă consumul zilnic de ceai de turmeric. Turmericul poate fi dizolvat și în lapte pentru a fi consumat zilnic. Ceaiul se face astfel: se pun la fiert 500 ml de apă, iar când apa dă în clocot adaugă 1 linguriță cu vârf de turmeric. Se dă focul mic, lasă să fiarbă 10 minute, apoi se strecoară ceaiul și se lasă 5 minute înainte de a se bea. Poate fi îndulcit cu miere sau se poate adăuga zeamă de lămâie.

Pe lângă aceste remedii, sunt importante o alimentație echilibrată, săracă în grăsimi saturate, mișcarea, odihna și hidratarea.

About the author

EnJ2Pf9lBp

Leave a Comment