Meloterapia sau terapia prin muzică face parte din psihoterapie. Este o metodă care utilizează muzica pentru îmbunătățirea sănătății fizice și psihice. Meloterapia este și tratament de sine stătător, și metodă complementară, alături de alte tratamente.
Terapia prin muzică nu înseamnă doar a asculta muzică. Specialiștii utilizează diferite forme de meloterapie, în funcție de problemele de sănătate pe care le tratează, dar și de specificul pacientului :
- Improvizarea – persoana exprimă liber, individual, cu terapeutul sau cu grupul, diferite linii melodice. De obicei i se cere pacientului să exprime prin muzică ce trăiește el, evenimentele, situațiile. Improvizarea este foarte bună pentru a stimula creativitatea, comunicarea, spontaneitatea.
- Interpretarea – persoana cântă, cu vocea sau la instrumente, melodii deja existente. Ajută la dezvoltarea capacității de învățare, a memoriei, celor care au probleme de fluență în comunicare sau dificultăți de adaptare (atunci când interpretarea se realizează în grup). Instrumentele muzicale sunt indicate celor au dificultăți de coordonare motorie, persoanelor impulsive sau copiilor, pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine lumea obiectelor.
- Compoziția – persoanei i se solicită să scrie versuri, să compună melodii, să realizeze videoclipuri muzicale. Aceasta ajută la exprimarea liberă a emoțiilor, grijilor, temerilor, este un bun ”detergent” al emoțiilor.
- Ascultarea de muzică – pe un fundal corespunzător se poate discuta despre sentimentele și reacțiile trezite de muzică, dar și diferite activități: meditație, relaxare, asocieri libere etc. Prin această metodă se depășesc unele bariere care împiedică verbalizarea și exprimarea.
Aceste forme de terapie se pot combina, iar terapia se poate realiza fie individual, fie în cadrul unui grup.
În ce afecțiuni ajută meloterapia?
- Anxietatea. Terapia prin muzică, de exemplu, se folosește la unele clinici înainte de de intervenții și proceduri medicale. O meta-analiză realizată de institutul Cochrane a evaluat o serie de studii care au folosit „intervenții muzicale” ca substitut pentru sedativele administrate în mod obișnuit pentru reducerea anxietății înainte de operația chirurgicală. Concluzia acestora a fost că meloterapia reduce anxietatea, liniștește si calmează pacienții, fără a produce efecte secundare, așa cum fac sedativele medicamentoase.
- Schizofrenie sau tulburări schizoide. Dacă sunt realizate suficiente ședințe de meloterapie, muzica poate ajuta îmbunătățirea stării mentale a acestor bolnavi. Atenție! Aceasta nu înseamnă însă că DOAR muzica poate vindeca tulburările respective.
- Cancer. Meloterapia nu poate trata sau preveni nicio formă de cancer, dar poate ajuta starea de spirit a bolnavilor, poate reduce anxietatea si frica sau să îi ajute să treacă mai ușor peste efectele adverse ale medicamentației convenționale (stările de greață, amețelile). Și în cazul copiilor bolnavi de cancer, unii specialiști folosesc și terapia prin muzică pentru a-i ajuta să devină mai comunicativi și mai cooperanți față de tratament.
- Durere. Meloterapia este folosită de unii specialiști în timpul nașterilor, pentru detensionarea gravidei și sprijinirea ei să treacă mai ușor prin această etapă.
- Depresia. Terapia prin muzică poate ajută unii pacienți să lupte cu depresia, după cum spune un raport publicat in Cochrane Database of Systematic Reviews în 2008 și actualizat în 2020 (click AICI).
- Stresul. Numeroase studii de specialitate, între care cel făcut de Universitatea Nevada, Reno (SUA) (click AICI) au confirmat rolul pozitiv al muzicii în reducerea stresului și în inducerea relaxării (pentru că modifică viteza undelor cerebrale, generând o activitate cerebrală similară cu cea a persoanelor care practică meditația sau se află într-o stare hipnotică). Ascultand muzica preferată, creierul nostru eliberează cantitati dopamină, generând o senzație de plăcere ca atunci când mâncăm o ciocolată.
- Somnul. Calitatea somnului poate fi ameliorată ascultând regulat muzică, iar în contextul în care din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu tulburări de somn acute sau cronice, muzica este un remediu ieftin și sănătos.
Ce muzică terapeutică ascultăm? Frecvența de 528 de Hz
Nu orice tip de muzică ajută și în special detensionează. Pentru că o muzică agitată, dramatică, poate genera efecte contrare celor urmărite.
Se vorbește din ce în ce mai mult despre frecvențele sacre, iar între ele despre frecvența iubirii, respectiv de 528 Hz .

Dr. Leonard Horowitz, pasionat de metodele alternative de vindecare, a vorbit primul despre beneficiile uimitoare ale frecvenței de 528 Hz. El a numit-o muzica iubirii sau frecvența inimii.
Mulți compozitori au compus muzica instrumentală pe această frecvență, ea fiind cercetată în anii 90, când s-a constatat că sunetele cu această frecvență modulează ADN-ul și pot vindeca structurile deteriorate ale celulelor.
Mulți savanți susțin că frecvența de 528 hz stă la baza creației universale armonioase și rezonează cu inima noastră și cu esența noastră spirituală. Se pare că aceste sunete erau folosite din vremuri vechi de preoții din temple și de vindecători să grăbească vindecarea celor bolnavi, care veneau să se roage. În templele antice din Orient, dar și în Grecia se cântau melodii pe frecvența iubirii la flaut și la fluiere, pentru liniștea și sănătatea enoriașilor.
Matematicianul Victor Showell susținea că frecvența 528 de Hz este fundamentală pentru numărul Pi, considerat Proporția de Aur pe baza căreia este construit totul în natură. Vic Showell și John Stuart Reid, și ei pasionați de studiile acustice, au dovedit că frecvența 528 este esențială pentru geometria sacră a spiralelor specifice structurii ADN.
În anul 1998, un savant, dr. biolog Glen Rein, de la Laboratorul de Cercetări Biologice din New York, a făcut un experiment. El a tratat cu muzică mai multe structuri ADN in vitro, aflate în epubrete, supunând o oră structurile ADN unor melodii din gama rock, muzică clasică, muzică bisericească medievală și muzică după repertorii antice sanscrite. Ultimele două categorii au cele mai multe pasaje cu frecvența 528 hz.
Ce au constatat? Muzica rock și cea clasică au fost absorbite în proporție de până la 2%, adică aproape nesemnificativ.
Muzica liniștitoare medievală și cea sanscrită au fost absorbite în proporție de 8% și 6%, ceea ce a demonstrat că acest tip de muzică rezonează cu ADN-ul uman și ar putea fi folosită pentru a repara genele defecte. Este doar o teorie, dar studiile avansează și nu este exclus ca, pe viitor, anumite terapii muzicale pe baza frecvenței iubirii să grăbească vindecarea unor boli cronice și grave.
Cum să folosești frecvența de 528 Hz?
Frecvența în sine produce un sunet profund și pătrunzător, care pentru unii, la început, produce răscolire și neliniște. În urma unor sesiuni repetate cu acest sunet, se simte armonia lui și poate fi folosit pentru rugăciune sau meditație.
Pe Internet există însă compilații de melodii armonioase, combinate cu sunete din natură, în care se regăsește frecvența 528 hz. Ele pot fi ascultte zilnic, câteva minute.
Ascultarea zilnică, alături de un program riguros, vor aduce beneficiil: emoțiile negative vor putea fi stăpânite, te vei echilibra, te vei concentra mai bine. Cu timpul, aceste melodii vor avea beneficii certe și asupra stării tale de sănătate și vor ajuta imunitatea organismului să lupte împotriva factorilor negativi.
Aceste informații nu substituie diagnosticul și tratamentul unui medic. Înainte de a urma un tratament, consultați medicul specialist.