Mahmureala este un ”buchet” de stări și simptome care îl fac pe cel care o experimenteză să jure că nu mai bea în viața lui.
Dincolo de glumă, mahmureala este într-adevar neplăcută. Ea se produce după ce se consumă alcool și concentrația lui în sânge scade aproape de zero. Mai precis, după câteva ore de la consum. Organismul se deshidratează, pierde minerale, ficatul face eforturi mari să metabolizeze alcoolul. Ce simptome are mahmureala:
- durere de cap
- greață
- deshidratare, uscăciunea gurii
- durere de stomac
- vărsături
- amețeli
- bătăi accelerate ale inimii
- tremurat
- sete excesivă
- probleme cu somnul
- stare depresivă
- scăderea capacității de concentrare
Dacă totuși ați avut o noapte mai grea, sunt câteva metode de a îndepărta starea de rău produsă de mahmureală.
Cele mai bune remedii vin din popor:
- Hidratați-vă! Cu apă, bineînțeles. Cantitatea de apă pe care trebuie să o beți depinde de cât de mult ați băut cu o seară înainte. Ca regulă, umpleți o sticlă mare de apă și luați o înghițitură la fiecare câteva minute. Continuați să beți într-un ritm constant toată ziua și în ziua următoare. Puteți încerca, de asemenea, să beți un fresh de portocale, de alte citrice, o băutură sport (cu electroliți) sau un ceai din plante.

- Zeama de varză este bună contra grețurilor, însă nu neaparat alungă celelalte efecte ale mahmurelii. Atenție însă dacă sunteți hipertensiv, sarea din zeama de varză este contraindicată.

- Banană, miere. Banana conţine mult potasiu şi este eficientă. Pasaţi o banană, puneţi puţin lapte şi miere şi vă veţi simţi mai bine după ce o consumaţi.
- Mâncați. Alimentele care conțin carbohidrați pot ajuta la stabilizarea glicemiei Începeți încet. Dacă vă este greață, optați pentru ceva simplu, precum o banană, pâine prăjită sau biscuiți.
- Dormiți. Dacă aveți posibilitatea, mergeți înapoi la culcare. Câteva ore de somn vă vor pune pe picioare.
- Faceți mișcare. Dacă aveți în fața o zi complicată, începeți-o cu mișcare. Deşi instinctul vă spune să stați în pat sau să ”vegetați”, o să vă simţiți mai bine dacă faceți o plimbare scurtă sau ieşiți la o alergare. Astfel, se va spori secreția de endorfine, analgezicele naturale ale organismului, endorfine consumate de alcoolul în exces.
- Luați o aspirină. Nu luați paracetamol contra durerilor de cap, pentru că el îngreunează și mai tare misiunea ficatului, aceea de a metaboliza alcoolul.
Cum să preveniți mahmureala
- Beți încet. Organismul metabolizează alcoolul în aproximativ 30 ml pe oră. Dacă îi acordați organismului ceva mai mult timp să îl metabolizeze, la creier va ajunge mai puţin alcool.
- Alternați băuturile alcoolice cu apă sau alte băuturi fără alcool.
- Evitați şampania şi orice băuturi alcoolice carbogazoase (gin tonic şi rom cu cola, de exemplu). Acidul face ca alcoolul să ajungă în sânge mai rapid.
- Optați pentru băuturile deschise la culoare. Cele închise la culoare conțin congereni, care conduc la mahmureală severă. Nu amestecați băuturile.
- Nu beți pe stomacul gol. O masă de carbohidrați (orez brun, paste) întârzie absorbția alcoolului în sânge.
- Și cea mai bună metodă de prevenire: beți limitat. Dacă știți că după 5-6 pahare urmările vor fi drastice a doua zi, beți doar 4 și restul completați cu apă.
Aceste informații nu înlocuiesc diagnosticul și tratamentul unui medic specialist. Consultați medicii înainte de a vă trata.