Deși este văzut în mod obișnuit ca o legumă, dovleacul este științific un fruct, deoarece conține semințe. Acestea fiind spuse, este nutrițional mai asemănător cu legumele decât fructele.
Dincolo de gustul său delicios, dovleacul este hrănitor și are beneficii impresionate pentru nutriție și sănătate:
Este nutritiv și deosebit de bogat în vitamina A:
Dovleacul are un profil nutritiv impresionant. O cană de dovleac fiert (245 grame) conține (2):
Calorii: 49
Grăsime: 0,2 grame
Proteine: 2 grame
Carbohidrati: 12 grame
Fibra: 3 grame
Vitamina A: 245% din aportul zilnic de referință (CDI)
Vitamina C: 19% din CDI
Potasiu: 16% din CDI
Cupru: 11% din CDI
Mangan: 11% din CDI
Vitamina B2: 11% din CDI
Vitamina E: 10% din CDI
Fier: 8% din CDI
Cantități mici de magneziu, fosfor, zinc, folat și câteva vitamine din grupul B.
Pe lângă faptul că este plin de vitamine și minerale, dovleacul este, de asemenea, relativ scăzut în calorii, deoarece este 94% apă.
De asemenea, este foarte bogat în beta-caroten, un carotenoid pe care corpul tău îl transformă în vitamina A.
Mai mult, semințele de dovleac sunt comestibile, hrănitoare și au numeroase beneficii pentru sănătate.
Conținutul ridicat de antioxidanți al dovleacului vă poate reduce riscul de boli cronice:
Radicalii liberi sunt molecule produse de procesul metabolic al corpului. Deși sunt extrem de instabile, au roluri utile, cum ar fi distrugerea bacteriilor dăunătoare.
Cu toate acestea, radicalii liberi excesivi din corpul dvs. creează o stare numită stres oxidativ, care a fost legată de boli cronice, inclusiv boli de inimă și cancer (Sursa 3).
Dovlecii conțin antioxidanți, precum alfa-caroten, beta-caroten și beta-criptoxantină. Acestea pot neutraliza radicalii liberi, oprindu-i să vă deterioreze celulele.
Studiile efectuate pe eprubete și pe animale au arătat că acești antioxidanți protejează pielea împotriva daunelor provocate de soare și scad riscul de cancer, boli oculare și alte afecțiuni (Sursa 5, Sursa 6).
Dovleacul este un pachet de vitamine care pot spori imunitatea:
Dovleacul este încărcat cu substanțe nutritive care vă pot stimula sistemul imunitar.
În primul rând, este bogat în beta-caroten, pe care corpul dvs. îl transformă în vitamina A.
Studiile arată că vitamina A vă poate întări sistemul imunitar și vă poate ajuta să luptați împotriva infecțiilor. În schimb, persoanele cu deficiență de vitamina A pot avea un sistem imunitar mai slab (7 Sursă de încredere, 8 Sursă de încredere, 9 Sursă de încredere).
Dovleacul este, de asemenea, bogat în vitamina C, care s-a dovedit că mărește producția de celule albe din sânge, ajută celulele imune să funcționeze mai eficient și să facă rănile să se vindece mai repede (10 Sursă de încredere, 11 Sursă de încredere).
În afară de cele două vitamine menționate mai sus, dovleacul este, de asemenea, o sursă bună de vitamina E, fier și acid folic – toate acestea s-au dovedit a ajuta și sistemul imunitar (12 sursă de încredere).
Vitamina A, Luteina și Zeaxantina conținute de dovleac vă pot proteja vederea
Este destul de frecvent ca vederea să scadă odată cu înaintarea în vârstă.
Din fericire, consumul de substanțe nutritive potrivite vă poate reduce riscul de pierdere a vederii. Dovleacul este abundent în substanțe nutritive care au fost legate de vederea puternică pe măsură ce corpul tău îmbătrânește.
De exemplu, conținutul său de beta-caroten oferă organismului vitamina necesară A. Cercetările arată că deficitul de vitamina A este o cauză foarte frecventă de orbire (13 sursă de încredere, 14 sursă de încredere).
Într-o analiză a 22 de studii, oamenii de știință au descoperit că persoanele cu aporturi mai mari de beta-caroten au avut un risc semnificativ mai mic de cataractă, o cauză comună a orbirii (15).
Dovleacul este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de luteină și zeaxantină, doi compuși asociați cu riscuri mai scăzute de degenerescență maculară legată de vârstă (DMA) și cataractă (Sursa de încredere 16).
În plus, conține cantități bune de vitamine C și E, care funcționează ca antioxidanți și pot împiedica radicalii liberi să vă deterioreze celulele oculare.
Dovleacul este ideal pentru slăbit! Densitatea nutrienților și numărul scăzut de calorii pot favoriza pierderea în greutate:
Dovleacul este considerat un aliment dens în nutrienți. Asta înseamnă că este incredibil de scăzut în calorii, în ciuda faptului că este plin de substanțe nutritive.
Pur și simplu, dovleacul este un aliment prietenos cu pierderea în greutate, deoarece puteți consuma mai mult din el decât alte surse de carbohidrați – cum ar fi orezul și cartofii – dar totuși consumați mai puține calorii.
Mai mult, dovleacul este o sursă bună de fibre, care vă poate ajuta să vă reduceți pofta de mâncare.
Conținutul ridicat de antioxidanți vă poate reduce riscul de cancer:
Cancerul este o boală gravă în care celulele cresc anormal. Celulele canceroase produc radicali liberi pentru a le ajuta să se înmulțească rapid (Sursa de încredere).
Dovleacul este bogat în carotenoizi, care sunt compuși care pot funcționa ca antioxidanți. Acest lucru le permite să neutralizeze radicalii liberi, care pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.
De exemplu, o analiză a 13 studii a arătat că persoanele cu aporturi mai mari de alfa-caroten și beta-caroten au avut riscuri semnificativ mai mici de cancer de stomac (Sursa de încredere).
În mod similar, multe alte studii la om au descoperit că persoanele cu aporturi mai mari de carotenoizi prezintă riscuri mai mici de cancer la gât, pancreas, sân și alte tipuri de cancer (19 Sursă de încredere, 20 Sursă de încredere, 21 Sursă de încredere).
Cu toate acestea, oamenii de știință nu sunt siguri dacă carotenoizii înșiși sau alți factori – cum ar fi obiceiurile de viață ale celor care consumă diete bogate în carotenoizi – sunt responsabili pentru aceste riscuri reduse.
Potasiul, vitamina C și fibra conținute de dovleac pot beneficia sănătatea inimii
Dovleacul conține o varietate de substanțe nutritive care vă pot îmbunătăți sănătatea inimii. Este bogat în potasiu, vitamina C și fibre, care au fost legate de beneficiile pentru inimă.
De exemplu, studiile au arătat că persoanele cu aporturi mai mari de potasiu par să aibă tensiune arterială mai scăzută și un risc redus de accidente vasculare cerebrale – doi factori de risc pentru bolile de inimă (22 Sursă de încredere, 23 Sursă de încredere).
Dovleacul este, de asemenea, bogat în antioxidanți, care pot proteja colesterolul LDL „rău” de oxidare. Atunci când particulele de colesterol LDL se oxidează, acestea se pot aglomera de-a lungul pereților vaselor de sânge, ceea ce vă poate restricționa vasele și vă poate crește riscul de boli de inimă (24 Sursă de încredere, 25 Sursă de încredere).
Surse de încredere:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22101929/
- https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2601/2
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19149749/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814697001969
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23053552/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12134711/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26121194/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22857854/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27315229/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25157026/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17922955/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28208784/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23818772/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21418822/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8695238/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25726725/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21901390/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23679292/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27941847/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27792643/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17639513/
- https://academic.oup.com/ajcn/article/96/5/1179S/4577133
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28805671/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19168000/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24159392/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24872936/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21545273/
- https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(00)84366-3/fulltext