Durerea de picioare este deranjantă, strică dispoziția și limitează mobilitatea. Mai ales dacă ești femeie și ai trecut de 40 de ani. Și bărbații se plâng de dureri de picioare, pentru că sunt mai multe cauze la originea acestor dureri enervante: circulație slabă la nivelul membrelor inferioare, afecțiuni ale ficatului, diabet zaharat, kilograme în plus, dar și lipsa de mișcare.
Când dor picioarele? De obicei seara, la schimbarea de vreme, după o zi pe tocuri sau după o perioadă mai îndelungată de stat în picioare ori de mers.
Ce remedii avem la dispoziție?
- O baie caldă la picioare, în care punem o mână de sare amară (este cea mai bună) sau sare de mare ori grunjoasă și o ceșcuță de oțet de mere. Se stă 10 – 15 minute, după care, cu ele înfășurate într-un prosop, stăm întinși pe pat, cu ele mai sus decât capul (sprijinite pe o pernă). În jumătate de oră se vor vedea efectele.
- Gheață. Se pune o gheață zdrobită într-o pungă de plastic sau o pungă de legume congelate, înfășurate într-un prosop subțire și se aplică pe zona dureroasă. Se masează ușor, circular. Gheața va amorți inițial terminațiile nervoase, eliminând astfel durerea acumulată, dar va reduce și umflătura piciorului, nu mai mult de 10 minute, pentru a nu afecta nervii și pielea.
- Semințele de muștar ajută la eliminarea lichidului din corp și îmbunătățesc circulația sângelui, reducând și inflamația. Pisăm câteva semințe de muștar și le punem într-o jumătate de găleată de apă caldă. Se înmoaie picioarele în această soluție 10-15 minute.
- Uleiul de cuișoare este foarte eficient în tratarea durerilor de tot felul, de la dureri de cap, până la dureri articulare și de picioare. Este un leac foarte bun și pentru ciuperca unghiilor și piciorul de atlet. Masăm zona dureroasă cu ulei de cuișoare, de mai multe ori pe zi. Persoanele cu pielea sensibilă pot folosi un amestec de 3 picături de ulei de cuișoare cu o linguriță de ulei de măsline extra virgin sau de nucă de cocos, pentru a preveni iritațiile.
- Rola de masaj pentru picioare este foarte bună pentru masarea umflăturilor, în special la talpi. Dacă nu avem acasă așa ceva, putem folosi o minge de tenis sau un cilindru pe care rulăm tălpile.
- Ridicarea picioarelor. Tot ce trebuie să facem este să întindem picioarele și să le poziționăm mai sus decât nivelul inimii (o pernă sau brațul de la canapea).
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.