Știați că roata aurie din mălai de porumb pe care o vedeți uneori pe masă are proprietăți fantastice pentru sănătate?
Ei bine, în acest articol veți descoperi ce calități are mămăliga și cum ne poate ajuta ea pentru diferite afecțiuni. Iar la final, bonus, veți primi și o rețetă delicioasă.
Porumbul din care este făcut mălaiul este bogat în vitamina B, mai ales B1, iar B-urile sunt renumite pentru acțiunea asupra sistemului nervos. Deci mămăliga calmează, ajută sistemul nervos, dar și mușchiul inimii și producția sangvină de celule roșii.
Mălaiul mai conține și vitamina E. Ce înseamnă asta pentru organismul nostru? Ajută afecțiuni ca artrita, dar scade și nivelul colesterolului, deci nota 10 pentru afecțiuni cardiovasculare!
Mălaiul nu are gluten! Deci persoanele care au alergie la gluten (și nu sunt puține, pentru că stresul si agitația cotidiană ne-au scăzut imunitatea și apar din ce în ce mai multe intoleranțe alimentare și alergii).
Mămăliga reduce aciditatea din stomac și ameliorează gastrita și ulcerul! Deci este mult mai indicată celor cu afecțiuni gastrice, față de pâine.
Ajută la pierderea în greutate! Anumite molecule din porumb grăbesc degradarea grăsimilor, iar vitamina A conținută este un antioxidant care accelerează metabolismul.
Ajută persoanele care au diabet zaharat. Mămăliga consumată frecvent ajută la reglarea glucozei din sânge și este un aliment recomandat în alimentație de medicii nutriționiști.
Mămăliga ajută și la procesul de reînnoire al celulelor, cu alte cuvinte întârzie îmbătrânirea.
Efectul detoxifiant al substanțelor conținute de porumb ușurează efortul ficatului de metabolizare și neutralizare a substanțelor toxice, astfel că mămăliga reduce considerabil riscul la insuficiențe și ciroze hepatice.
Femeile gravide își pot asigura doza necesară de acid folic mâncând mămăligă.
Pentru cei care țin o dietă de slăbire, nutriţioniştii recomandă un consum moderat de mămăligă, fără a se combina cu carne, de preferat mai moale, nu mai mult de 100 de grame pe zi.
Păsat pentru durere de gât, răceală și tuse. Se prepara un păsat din 500 ml apă și o mână de mălai, se fierbe până dispare spuma și are consistență smântânoasă, apoi se pune în castron și se adauga 2 linguri de ulei (eventual de măsline). Se consumă cât de fierbinte se tolerează.
Remediul bunicii: cataplasma. Pentru bronşită, pentru viroze, pentru pneumonii sau în caz de tuse cronică sunt foarte eficiente cataplasmele cu mămăligă caldă. Se fac în felul următor: pe o bucată de pânză de bumbac se aşează un strat gros de mămăligă mai tare, aplicându-se pe piept, când aceasta are o temperatură suportabilă. După 15 minute, cataplasma se îndepărtează, iar pielea se şterge cu un tampon înmuiat în biter suedez.
Cataplasma cu mămăligă se foloseşte şi în caz de ulcior. Pe pleoape se aplică mămăligă călduţă, nu fierbinte, iar „pansamentul” se schimbă de mai multe ori pe zi.
Exfoliant pentru corp și tratament anticelulitic. Se face un amestec din 4 linguri de mălai, 4 linguri de zaț de cafea și 2 linguri de miere. Se masează corpul cu acest amestec, cu mișcări circulare și se insistă la coate, genunchi, glezne și călcâie. Se face duș cu apă caldă, astfel încât pielea moartă va fi îndepărtată.
Dacă v-au convins aceste informații pentru a merge la bucătărie pentru o mămăligă, lăsăm pentru dvs o rețetă: se numește ”Taci și-nghite” și este ușor de făcut, savuroasă, iar pentru cei care vor varianta vegetariană, există, de asemenea.
Pentru această rețetă aveți nevoie (8 porții):
- 1, 8 litri de apă sau lapte (mămăliga cu lapte este foarte cremoasă)
- 350 de grame de mălai
- 600 g afumătură (ce aveți în casă: pastramă, kaizer, șunculiță. Pot fi folosiți și cârnăciori, iar pentru varianta mai puțin calorică, afumătură de pui/curcan)
- 500 de grame brânzeturi (de care vă plac, telemea, feta, cașcaval, brânză de burduf)
- 3 – 4 ouă.
- 100 de grame de smântână.

Mămăliga se face astfel: se pune apa/laptele la fiert, când ajung în punctul de fierbere, se adaugă mălaiul în ploaie, treptat și se amestecă în mod continuu, cu telul sau o lingura de lemn, până se omogenizează. Se lasă focul mic și se fierbe mămăliga, amestecând, circa 20 de minute. Spre final, se adaugă smântâna și se mai lasă 2 minute pe foc, amestecând. Se dă deoparte mămăliga. Pentru rețeta vegetariană se face mămăligă cu apă și sare, în loc de brânzeturile clasice se folosește tofu (simplu, afumat, cu ardei), iar în loc de șuncă/kaizer/cârnăciori se pot folosi ciuperci, broccoli sau varză călită.
Separat, se trage afumătura în tigaie, fără ulei. Ulterior, se pregătește un vas pentru cuptor (o formă de tort este bună), cu hârtie de copt sau unsă cu unt. Se montează în vas, astfel: un strat de mămăligă, se adaugă brânzeturile rase ori fărâmițate, apoi se pune un strat de afumătură. Se adaugă un al doilea strat de mămăligă, apoi iar câte un strat de brânzeturi si și afumătură. Ultimul strat va fi de mămăligă. În el se fac cu lingura, câteva căușuri, forme pentru ou și se sparg ouăle în aceste spații.
Se pune vasul la cuptor, preîncălzit la 180 de grade sau la foc mediu și se coace 30 de minute. Și la varianta vegană se procedează la fel cu ciupercile/varza, broccoli și cu montajul mămăligii. Poftă bună!