Constipația și balonarea sunt sâcâitoare, iar efectele lor se văd pe ten, în dispoziția noastră, în starea de sănătate a colonului sau menținerea greutății optime. În plus, constipația netratată poate conduce la afecțiuni mai grave: hemoroizi, fisuri anale, hemoragii, cancer de colon.
Cauzele constipației sunt multiple: alimentație fără fibre, lipsa hidratării, sedentarism, intervenții chirurgicale, consum exagerat de carne sau de alcool, boli de nutriție.
Iată câteva trucuri prin care putem scăpa rapid de această neplăcere.
- Tărâțele. Cele mai bogate în fibre și complex de B-uri, tărâțele de grâu ajută enorm colonul, au efecte emoliente, fac digestia mai rapidă și mai ușoară. Se recomandă consumul, cu apă, iaurt, sucuri de legume sau fructe, a 2-3 linguri de tărâțe, de 3 ori pe zi. Tărâțele de psyllium își măresc, în prezența lichidelor, volumul și accelerează tranzitul intestinal. Ele sunt folosite și la tratarea constipației cronice. Tărâțele de ovăz, bogate în fibre, sunt bune și pentru dietele de slăbire, dar și adjuvante la diabet și pentru scăderea colesterolului. Atenție! Tărâțele sunt altceva decât fulgii de cereale, ele conținând mai multe fibre și mai puțini carbohidrați.
2. Hidratarea. Este necesar consumul a minimum 1,5 – 2 l de lichide pe zi, respectiv apă plată, ceaiuri laxative, sucuri legume și fructe. Trebuie evitate sucurile acidulate și alcoolul.
Ceaiuri laxative: ceaiul de crușin este un foarte puternic laxativ natural, datorită derivaților antracenici pe care îi conține. Atenție, nu se recomandă utilizarea îndelungată! Un alt ceai laxativ puternic este ceaiul de volbură, cunoscută în popor ca rochița rândunicii. Ceaiul din frunze și flori de călin este și el un bun laxativ, îns nu se consumă mai mult decât o săptămână. Cu un efect laxativ-purgativ eficient este și ceaiul de fenicul, de frasin sau de patlagină. Ceaiul de soc este și laxativ, și diuretic, dar are și rol detoxifiant. Pentru rezultate rapide se pot combina mai multe tipuri de ceaiuri fără, însă, a depăși perioada de 7 zile.

3. Prunele. Proaspete sau uscate, ele sunt adevărați inamici ai constipației, pentru că au în componența lor sorbitol. Se consumă zilnic (dar nu odată cu carnea, ci la distanță de cel puțin 2 ore de carne), 70 – 100 de grame de prune. Dacă sunt uscate, le puneți de seara în apă, iar dimineața le puteți consuma hidratate și bea și lichidul în care au stat peste noapte.

4. Senna este o plantă puternic purgativăși este recomandată pentru constipația severă. Se recomandă administrarea ei seara, deorece își face efectul la aproximativ 8 ore de la consum. Se poate prepara sub forma de ceai (macerat la rece sau infuzie, 1-2 căni/zi), tinctură (30 picaturi/seara , dizolvate in apă), capsule si comprimate (1-2 comprimate/zi, indicate tot seara, inainte de culcare).

5. Argila. Datorită proprietăţilor antitoxice, argila se recomandă pentru detoxifiere. Ea absoarbe toxinele din organism şi activează eliminarea lor rapidă prin intermediul materiilor fecale. Poate fi cumpărată de la magazinele naturiste. Într-un pahar cu apă se pune o linguriţă de argilă şi se amestecă bine. Se lasă cel puțin 8 ore pentru a se decanta şi apoi se bea numai apa limpede. Cura de detoxifiere cu argilă se recomandă maximum 21 de zile, o cană cu apă de argilă dimineaţa şi una seara și doar de persoane sănătoase.
6. Evitați consumul excesiv de carne și prăjeli, introducând la mese salate, legume proaspete sau fierte la aburi, fructe. De asemenea, evitați consumul de dulciuri, pentru că zahărul favorizează constipația. În schimb, consumul alimentelor fermentate este benefic: castraveti murați, varza murată, iaurt sau chefir.
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
[…] constipația cronică […]