Mai întâi trebuie să știm că o iritație a pielii cauzată de parfum nu este o alergie. Iritația este mai frecventă și o recunoaștem când pe piele apar porțiuni înroșite, în locurile unde a fost pulverizat parfum. Alergia este răspunsul imunitar al organismului la o substanță alergenă din parfum și ea poate provoca, pe lângă înroșirea pielii, și o reacție inflamatorie sau o erupție cutanată care pot persista câteva zile sau chiar mai mult.
În cazul alergiilor este necesar să consultați un medic care vă poate ajuta să identificați substanța alergenă și, de asemenea, să vă prescrie tratament.
Există câteva remedii naturiste care ne ajută să ne îngrijim pielea afectată. Este important însă ca atunci când optezi pentru tratamente naturiste să iei în calcul dacă ai alergii preexistente, pentru a nu le agrava.
O baie cu ovăz coloidal poate calma mâncărimile și umflăturile. Se poate folosi și o compresă cu fulgi de ovăz înmuiați în apă rece și împachetați într-o pânză curată.
Uleiul de camelia este, de asemenea, calmant, hidratant și nu are contraindicații. Îl poți găsi în magazinele naturiste.
Vitaminele sunt importante . Vitamina E ajută la rezolvarea problemelor respiratorii și crește răspunsul sistemului imunitar. În plus, vitamina E are și rol antioxidant, protejând corpul de radicalii liberi. Beta-carotenul este folosit de corp pentru producerea vitaminei A și alină iritiația membranelor de pe traiectul nazal. Vitamina B sprijină funcționarea corectă a glandelor suprarenale și ajută corpul la producerea naturală a cortizonului, ce neutralizează factorii alergici.
De asemenea, gălbenelele stimulează sistemul imunitar și refacerea țesuturilor, ajutând și când sunt folosite intern, sub formă de ceaiuri, dar și extern (tincturi, comprese).
Mai trebuie spus că parfumul nu se aplică direct pe piele, ci se pulverizeaza în aer și se trece prin ”nor”. Utilizarea în exces a detergenților, de asemenea, poate cauza probleme pielii.
Menta are, de asemenea, valențe antiinflamatorii, antioxidante și proprietăți antibacteriene ce inhibă reacțiile alergice. Pentru un ceai mentă, puneți o lingură de frunze de mentă uscate într-o cană de apă fierbinte și lăsați vasul acoperit 5 minute. Strecurați și îl puteți consuma, de 3-4 ori pe zi.
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.