V-ați întrebat vreodată de ce propolisul este atât de apreciat și folosit?
Propolisul este ”𝗺𝗮𝘁𝗲𝗿𝗶𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰ț𝗶𝗲” al albinelor, cel cu care își fac din stup o adevărată cetate, cu scut antibacterian, antimicrobian, dar și antimucegai.
Propolisul este și 𝗰𝗮𝗽𝗰𝗮𝗻𝗮 𝗰𝗹𝗲𝗶𝗼𝗮𝘀ă pentru ”intrușii” din stup, pe care îi și mumifică, pentru ca descompunerea lor să nu elibereze microbi periculoși. Albinele îl mai folosesc și pentru a căptuși stupul împotriva curentului, dar și ca medicament, pentru ca el e 𝗮𝗻𝘁𝗶𝗺𝗶𝗰𝗼𝘁𝗶𝗰, 𝗯𝗮𝗰𝘁𝗲𝗿𝗶𝗰𝗶𝗱 ș𝗶 𝗯𝗮𝗰𝘁𝗲𝗿𝗶𝗼𝘀𝘁𝗮𝘁𝗶𝗰, menținând un mediu curat în stup.
Stupul este o ”farmacie” tradițională pentru oameni toate produsele apicole fiind extraordinare.
𝗜𝘂𝗯𝗶𝗺 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗼𝗹𝗶𝘀𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰ă:
Î𝗻𝘁ă𝗿𝗲ș𝘁𝗲 𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺𝘂𝗹 𝗶𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝗮𝗿.
El conține antibiotice vegetale și multe elemente elemente de care organismul uman are nevoie pentru a se menține sănătos: flavonoide, glucide, vitamine (A, C, E, PP şi componente ale complexului , oligoelemente (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, aluminiu, zinc, fier, crom, mangan, cupru etc.), aminoacizi, polen, ceară, răşini şi balsamuri, uleiuri volatile.
𝗧𝗿𝗮𝘁𝗲𝗮𝘇ă 𝗿ă𝗰𝗲𝗮𝗹𝗮 ș𝗶 𝗱𝘂𝗿𝗲𝗿𝗶𝗹𝗲 î𝗻 𝗴â𝘁.
El este este un tratament natural recomandat în cazul faringitei, laringitei și amigdalitei.
𝗘𝗹𝗶𝗺𝗶𝗻ă ș𝗶 𝗮𝗺𝗲𝗹𝗶𝗼𝗿𝗲𝗮𝘇ă 𝗮𝗳𝗲𝗰ț𝗶𝘂𝗻𝗶 𝗮𝗹𝗲 𝗰𝗮𝘃𝗶𝘁ăț𝗶𝗶 𝗯𝘂𝗰𝗮𝗹𝗲.
Acţiunea protectoare, dezinfectantă şi antiinflamatoare a propolisului, face ca acest produs apicol să fie utilizat cu succes pentru tratarea aftelor, gingivitei, abceselor dentare, parodontozei sau pentru calmarea durerile gingivale și de dinți. În plus, datorită proprietăților antibacteriene, propolisul dezinfectează zona bucală, împiedică formarea plăcii bacteriene, protejând astfel împotriva cariilor.
Antiparadontoza, un fragment de propolis cât un bob de orez poate fi mestecat dimineața pe stomacul gol.
𝗧𝗿𝗮𝘁𝗲𝗮𝘇ă 𝗮𝗳𝗲𝗰ț𝗶𝘂𝗻𝗶𝗹𝗲 𝗴𝗮𝘀𝘁𝗿𝗼-𝗶𝗻𝘁𝗲𝘀𝘁𝗶𝗻𝗮𝗹𝗲.
Propolisul are proprietăți antiinflamatoare, efect antispastic, reglează secreția sucului gastric și ajută la cicatrizarea leziunilor mucoasei stomacale. Spre deosebire de antibioticele uzuale, propolisul nu provoacă neplăceri stomacului sau alte reacții adverse.
𝗔𝗷𝘂𝘁ă 𝗹𝗮 𝘃𝗶𝗻𝗱𝗲𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗮𝗿𝘀𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿.
Propolisul este un produs mult mai liniștitor decât tratamentele convenționale, atunci când e vorba despre tratarea arsurilor minore.
𝗣𝗿𝗲𝘃𝗶𝗻𝗲 ș𝗶 𝘁𝗿𝗮𝘁𝗲𝗮𝘇ă 𝗼𝘁𝗶𝘁𝗮
Otita este frecvent întâlnită la sugari și copii, dar și la adulți.
Administrarea propolisului împreună cu zincul, poate reduce semnificativ riscul apariției unui nou episod de otită.
𝗩𝗶𝗻𝗱𝗲𝗰ă 𝗵𝗲𝗿𝗽𝗲𝘀𝘂𝗹.
Datorită proprietăților sale antimicrobiene, analgezice, antiinflamatoare și cicatrizante, propolisul accelerează procesul de vindecare și reduce ulcerațiile la nivelul herpesului. În acest caz, se recomandă aplicarea tincturii de propolis pe locul afectat, de 2-3 ori pe zi.
𝗖𝗮𝗹𝗶𝘁ăț𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗲𝗼𝘀𝗲𝗯𝗶𝘁𝗲 ale propolisului sunt date, în principal, de conţinutul său bogat în flavonoide, compuşi din familia polifenolilor care dau colorit plantelor și au puternice proprietăţi antioxidante, antifungice şi antibacteriene. Totodată, propolisul este un excelent antiviral, antiinflamator, stimulează formarea de anticorpi, fiind extrem de benefic pentru întărirea sistemului imunitar.
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.