Afectiuni Afectiuni respiratorii

Plante medicinale de octombrie. Plătagina

Written by EnJ2Pf9lBp

Pătlagina este o prințesă a plantelor medicinale. Pentru că, știm cu toții, ce-i al ei, e pus deoparte când e vorba de tratarea tusei, a infecțiilor, a febrei, dar și a constipației și a oboselii.

🍃 𝗔𝘁𝗲𝗻ț𝗶𝗲! 𝗦𝘂𝗻𝘁 3 𝘁𝗶𝗽𝘂𝗿𝗶 𝗱𝗲 𝗽ă𝘁𝗹𝗮𝗴𝗶𝗻ă: pătlagina (plantago media), pătlagina îngustă (plantago lanceolata) și patlagina mare (plantago major). Deși principiile active sunt similare la toate cele 3 variante, pentru siropul de pătlagina, se recomandă soiul cu frunze înguste (foto). Dar se pot folosi frunzele de la toate trei, în amestec.

🍃 𝗦𝘂𝗰 𝗱𝗲 𝗽ă𝘁𝗹𝗮𝗴𝗶𝗻ă

Este minunat pentru tratarea tusei la copii, mai ales pregătit din frunze proaspăt culese, care se mărunțesc și se storc bine. Sucul rezultat se amestecă în volum egal cu miere de albine.
Sucul integral îl faceți prin înghețarea frunzelor la congelator, apoi zdrobite bine și stoarse. Se amestecă sucul cu miere în părți egale.
În ambele variante, sucul se lasă la maturat cel puțin câteva zile înainte de consum.

🌿 𝗦𝗶𝗿𝗼𝗽𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗽ă𝘁𝗹𝗮𝗴𝗶𝗻ă

Se face cu frunzele puse la macerat direct în miere. După trei săptămâni se strecoară, apoi se păstreaza într-un borcan de sticlă închis cu capac, în frigider sau în cămară, la rece.

🍃 𝗖𝗲𝗮𝗶 𝗱𝗲 𝗽ă𝘁𝗹𝗮𝗴𝗶𝗻ă 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘂𝘇 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻

🌱🍃 Frunzele de pătlagină sunt unul dintre ingredientele de bază ale ceaiurilor antitusive. Ele sunt folosite și pentru tratarea emfizemului pulmonar, silicozei, bronșitei, laringitei, traheitei, tusei convulsive și spastice.
🍶🍃 𝗨𝗹𝗲𝗶𝘂𝗹 𝗴𝗿𝗮𝘀 𝗲𝘅𝘁𝗿𝗮𝘀 𝗱𝗶𝗻 𝘀𝗲𝗺𝗶𝗻ț𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗽ă𝘁𝗹𝗮𝗴𝗶𝗻𝗮 cu frunză îngustă a dovedit o bună acțiune antiinflamatoare și radioprotectoare în fața radiațiilor ultraviolete. Atât ceaiul, cât și siropul de pătlagină sunt recomandate pentru aceste afecțiuni.
Mai puțin știut este că acest ceai este bun și pentru tratarea aterosclerozei, în hemoragii, hipertensiune arterială, diaree, gastrite hiperacide, ulcer gastric, tuse de diverse etiologii, bronșită, astm bronșic.

🍃 𝗖𝘂𝗺 î𝗹 𝗽𝗿𝗲𝗽𝗮𝗿ă𝗺? Sub formă de infuzie, din 1-2 lingurițe frunze uscate bine și marunțite sau din pulbere de frunze de pătlagină, peste care se toarnă o cană de 200 ml de apă fiartă. Se acoperă și se lasă 10-15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 cani pe zi.

🌿 𝗖𝗲𝗮𝗶𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗽ă𝘁𝗹𝗮𝗴𝗶𝗻ă 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘂𝘇 𝗲𝘅𝘁𝗲𝗿𝗻

🍵 Poate fi folosit pentru afecțiuni vasculare, stomatite, laringite, traheite, răni purulente, ulcerații.
Îl preparăm astfel: peste 30 de grame de frunze uscate și tocate se se toarnă 1 litru de apă clocotită. Se acoperă infuzia și se lasă liniștită 25-30 de minute, apoi se strecoară. Cu ceaiul rezultat se pot face băi locale în zona afectată.

🍵 𝗣𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘁𝗿𝗮𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗶𝗿𝗶𝘁𝗮ț𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗶𝗲𝗹𝗶𝗶, se prepară decoct de pătlagină din 100 de grame de frunze uscate și marunțite, măsurate pentru 3 litri de apă. Se fierbe 10-15 minute. Se lasă acoperit 30 de minute, apoi se strecoară și se toarnă în apa din cadă care trebuie să aibă 37 de grade, nu mai fierbinte. Se stă în baie 15-20 de minute
🧴 𝗨𝗻𝗴𝘂𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗽ă𝘁𝗹𝗮𝗴𝗶𝗻ă se prepară din 15 grame de suc proaspăt de pătlagină, 5 grame de lanolină, 10 de grame de vaselină sau chiar untură. Se amestecă pe baie de aburi până la omogenizare. Se pune într-un recipient pentru stabilizare, apoi se ung zonele afectate cu crema respectivă.

𝗟𝗮 î𝗻𝘁𝗲𝗽ă𝘁𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗲𝘀𝗽𝗶, 𝗮𝗹𝗯𝗶𝗻𝗲, 𝘁â𝗻ț𝗮𝗿𝗶, se aplică frunze proaspete și frecate în palmă pe zona afectată.



 Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

About the author

EnJ2Pf9lBp

Leave a Comment