Afectiuni Afectiuni cardiovasculare Plante medicinale

Păducelul – Prietenul inimii

Written by EnJ2Pf9lBp

Păducelul sau gherghinul, ori mărăcine, mălăieș, este un arbust țepos care crește spontan în toată țara noastră. Calitățile lui sunt, fără tăgadă, 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗳𝗶𝗰𝗲 𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗼𝘃𝗮𝘀𝗰𝘂𝗹𝗮𝗿, 𝗺𝗼𝘁𝗶𝘃 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗶 𝘀𝗲 𝘀𝗽𝘂𝗻𝗲 ”𝗽𝗿𝗶𝗲𝘁𝗲𝗻𝘂𝗹 𝗶𝗻𝗶𝗺𝗶𝗶”.

Este din familia rozaceelor, florile lui fiind ca ale unui trandafir mai mic. De la el se folosesc florile, care se recoltează la începutul perioadei de înflorire, frunzele, care pot fi culese toată perioada de vegetație sau fructele, în perioada septembrie – noiembrie.

Este un adversar redutabil al hipertensiunii arteriale, susține funcțiile inimii, îmbunătățește circulația sângelui, tonifiază pereții vaselor coronariene, stopează daunele produse de radicalii liberi sistemului cardiovascular.

Pe lângă acțiunea benefică asupra inimii, produsele din păducel sunt folosite și pentru tratarea anxietății, stărilor de teamă, tulburărilor de somn.

Cum se consumă păducelul? În primul rând sub formă de ceai, care se face din fructe, dar putem savura și compot sau dulceață din fructe de păducel.

Păducelul, recomandat chiar de medicii cardiologi, este un ingredient în unele medicamente sau suplimente alimentare naturale;

Infuzia de păducel se poate prepara dintr-o linguriță de frunze și flori uscate sau din 2 linguri de fructe la o cană de apă clocotită (200 ml), care se infuzează 10 minute și se bea în timpul crizelor de inimă

Tinctura de păducel, 20 de picături în apă dimineața sau 15 picături de 3 ori pe zi.

Macerat din paducel și alte plante – pentru insuficiență cardiacă și alte afecțiuni ale cordului – maceratele din păducel, mușețel, siminoc și talpa gâștei sau din păducel, măceș și nuci

Tinctura de păducel, valeriana și extract de vâsc se poate folosi pentru cazurile de hipertensiune senilă.

Păducelul este însă contraindicat hipotensivilor și femeilor însărcinate.

 Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

About the author

EnJ2Pf9lBp

Leave a Comment