Leacuri Leacuri stravechi

Medicina pădurii (partea a 2 a)

Written by EnJ2Pf9lBp

Pornind din Japonia și, ulterior, dezvoltată în toată lumea, 𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗮 𝗳𝗼𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶𝗲𝗿ă cum i se mai spune, a ajuns și în țara noastră.

 În 1982, Guvernul de la Tokyo a introdus conceptul de 𝘀𝗵𝗶𝗻𝗿𝗶𝗻 𝘆𝗼𝗸𝘂, care înseamnă “𝘀𝗰ă𝗹𝗱𝗮𝘁 î𝗻 𝗽ă𝗱𝘂𝗿𝗲”. Executivul japonez îndemna atunci cetățenii să folosească pădurile pentru terapie. Tomohide Akiyama, care conducea Ministerul Pădurilor și Apei de la Tokyo, declara în acele vremuri că: „𝙥ă𝙙𝙪𝙧𝙞𝙡𝙚 𝙛𝙖𝙘 𝙤𝙖𝙢𝙚𝙣𝙞𝙞 𝙢𝙖𝙞 𝙗𝙪𝙣𝙞, 𝙞𝙖𝙧 𝙙𝙞𝙨𝙩𝙖𝙣ț𝙖 𝙛𝙖ță 𝙙𝙚 𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧ă 𝙣𝙚 𝙛𝙖𝙘𝙚 𝙧ă𝙪”..

🌲 𝗡𝗲 𝗮𝗷𝘂𝘁ă 𝗰𝗼𝗽𝗮𝗰𝗶𝗶 𝘀ă 𝗻𝗲 𝘃𝗶𝗻𝗱𝗲𝗰ă𝗺? Oamenii de știință au explicat cum copacii au într-adevăr puteri vindecătoare. Ei eliberează uleiuri esențiale care sunt antimicrobiene (phytoncides). Pe lângă faptul că uleurile esențiale protejează mediul înconjurător de germeni ele sunt foarte bune și pentru sănătatea oamenilor:

🌿 ajută starea de spirit și imunitatea
🌿 scad atât tensiunea arterială, cât și ritmul cardiac
🌿 combat stresul, anxietatea, îmbunătățesc somnul și sunt un inamic redutabil al depresiei
🌿 numeroși pacienți cu afecțiuni oncologice practică ”îmbăierea în pădure”.

 𝗜𝗺𝗽𝗿𝗲𝘀𝗶𝗼𝗻𝗮𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗶 𝗮𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗽𝗮𝗰𝗶𝗹𝗼𝗿 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝘀𝗶𝗻𝘁𝗲𝘁𝗶𝘇𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝘂𝗹 𝗤𝗶𝗻𝗴 𝗟𝗶, 𝗽𝗿𝗲ș𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗦𝗼𝗰𝗶𝗲𝘁ăț𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗠𝗲𝗱𝗶𝗰𝗶𝗻ă 𝗮 𝗣ă𝗱𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗶𝗻 𝗝𝗮𝗽𝗼𝗻𝗶𝗮.

 Iată câteva explicații științifice:
🌿 Celulele NK (natural killer – celule ucigașe), parte a organismului, sunt un tip de limfocite care pot ataca şi distruge celulele infectate viral sau pe cele tumorale. Legătura între păduri și activitatea acestor celule a fost demonstrată printr-un studiu făcut în pădurea Iiyama despre îmbăierea prin natură. Cercetarea a fost realizată de doctorul Qing Li şi o echipă guvernamentală de cercetători, ei constatând după 3 zile şi 2 nopţi petrecute în pădure că activitatea celulelor NK (natural killer) a crescut cu 53,2%. Dar crescuse cu 50 de procente și numărul celulelor NK.

🌿 Cercetătorii niponi au investigat și cât timp durează activitatea crescută a celulelor NK. Astfel, după un an au mai realizat o cercetare de 3 zile şi 2 nopţi, derulată în 3 păduri diferite. Rezultatele au relevat că activitatea şi numărul celulelor NK au crescut semnificativ după ”îmbăierea în pădure” (shinrin yoku), cu efecte care s-au menținut aproximativ 30 de zile.
Unii cercetători, dar și medici susțin că cshinrin yoku sprijină tratarea cancerului, dar și prevenția acestuia sau o posibilă recidivă.

𝗧𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗮 𝗳𝗼𝗿𝗲𝘀𝘁𝗶𝗲𝗿ă 𝘀-𝗮 𝗲𝘅𝘁𝗶𝗻𝘀 ș𝗶 î𝗻 𝗮𝗹𝘁𝗲 𝘇𝗼𝗻𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗴𝗹𝗼𝗯𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝗱𝗲 𝗲𝘅𝗲𝗺𝗽𝗹𝘂 î𝗻 𝗶𝗻𝘀𝘂𝗹𝗲𝗹𝗲 𝗜𝗼𝗻𝗶𝗰𝗲 𝗮𝗹𝗲 𝗚𝗿𝗲𝗰𝗶𝗲𝗶. În România, conceptul a pătruns destul de timid. Însă s-au constituit grupuri terapeutice, care țin seminarii și fac trasee în munţii Durău şi Rarău, tabere în Braşov.

Facem o plimbare?

 Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia. 

About the author

EnJ2Pf9lBp

Leave a Comment