În episodul trecut scoteam la lumină, din istoria universală și a medicinei, cum scoarța de chinină, adusă de la populațiile precolumbiene, ajuta omenirea să producă tratamentul antimalarie.
Acesta nu a mai fost însă eficient împotriva mutațiilor virusului, moment în care au intrat în scenă 𝙘𝙚𝙧𝙘𝙚𝙩𝙖̆𝙩𝙤𝙧𝙞𝙞 𝙘𝙝𝙞𝙣𝙚𝙯𝙞, care au folosit o plantă și cunoștințele din urmă cu 2000 de ani. Iată cum cel mai nou medicament descoperit în 1972 (𝗾𝗶𝗻𝗴𝗵𝗮𝗼𝘀𝘂 sau 𝗮𝗿𝘁𝗲𝗺𝗶𝘀𝗶𝗻𝗶𝗻), era cunoscut și extras din plante încă din secolul IV după Hristos. Interesant cum cea care a descoperit medicamentul, 𝗬𝗼𝘂𝘆𝗼𝘂 𝗧𝘂 o
cercetătoare chineză care a și câștigat în 2015 𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗹 𝗡𝗼𝗯𝗲𝗹 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗠𝗲𝗱𝗶𝗰𝗶𝗻ă, s-a inspirat în munca ei din ”Zhou hou baj ji fang” (”Manual de prescripțiuni pentru medicamente de urgență”), scris în anul 340.
Și acum vine partea spectaculoasă! Artemisininul, care este extras din 𝗣𝗲𝗹𝗶𝗻𝗶ță 𝘀𝗮𝘂 𝗽𝗲𝗹𝗶𝗻 𝗱𝘂𝗹𝗰𝗲 (Artemisia Annua L) apare în studii făcute sub egida Organizației Mondiale a Sănătății și în tratamentul unor forme de cancer, în protocolul de tratament al bolii Lyme, dar și recunoscut că are un spectru antiviral larg și efect antiinflamator.
Încheiem această incursiune în istoria medicinei cu invitația de a savura un ceai de peliniță, bucurându-vă de multiplele sale beneficii (antioxidant, antitumoral, antidepresiv, antiviral, anticancerigen, antihiperglicemic).
Î𝘯𝘢𝘪𝘯𝘵𝘦 𝘥𝘦 𝘢 î𝘯𝘤𝘦𝘱𝘦 𝘰𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘧𝘦𝘭 𝘥𝘦 𝘵𝘳𝘢𝘵𝘢𝘮𝘦𝘯𝘵 𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘪𝘴𝘵 𝘵𝘳𝘦𝘣𝘶𝘪𝘦 𝘴ă 𝘧𝘢𝘤𝘦ț𝘪 𝘶𝘯 𝘵𝘦𝘴𝘵 𝘥𝘦 𝘢𝘭𝘦𝘳𝘨𝘪𝘦 𝘭𝘢 𝘵𝘪𝘱𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘳𝘦𝘴𝘱𝘦𝘤𝘵𝘪𝘷𝘦 𝘥𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘥𝘶𝘴𝘦. 𝘋𝘢𝘤ă 𝘴𝘶𝘧𝘦𝘳𝘪ț𝘪 𝘥𝘦 𝘣𝘰𝘭𝘪 𝘤𝘳𝘰𝘯𝘪𝘤𝘦 𝘴𝘢𝘶 𝘶𝘳𝘮𝘢ț𝘪 𝘵𝘳𝘢𝘵𝘢𝘮𝘦𝘯𝘵𝘦 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘤𝘢𝘮𝘦𝘯𝘵𝘰𝘢𝘴𝘦, 𝘷ă 𝘳𝘦𝘤𝘰𝘮𝘢𝘯𝘥ă𝘮 𝘴ă 𝘤𝘰𝘯𝘴𝘶𝘭𝘵𝘢ț𝘪 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘤𝘶𝘭 𝘥𝘶𝘮𝘯𝘦𝘢𝘷𝘰𝘢𝘴𝘵𝘳ă, î𝘯𝘢𝘪𝘯𝘵𝘦 𝘥𝘦 𝘢 î𝘯𝘤𝘦𝘱𝘦 𝘰 𝘤𝘶𝘳ă 𝘴𝘢𝘶 𝘶𝘯 𝘵𝘳𝘢𝘵𝘢𝘮𝘦𝘯𝘵 𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘪𝘴𝘵.