Cel mai plăcut este ca somnul să ne găsească organismul relaxat și să ne îmbrățișeze treptat. Nu toate zilele sunt ușoare, după astfel de zile, expuse uneori la emoții, efort, stres, agitație, constatăm că nu putem adormi.
Un prieten bun, care aproape că ne cântă la ureche ”nani, nani” este un 𝗰𝗲𝗮𝗶 𝗱𝗲 𝗽𝗹𝗮𝗻𝘁𝗲 𝗳ă𝗿ă 𝗰𝗼𝗳𝗲𝗶𝗻ă. Dar care sunt cele mai bune ceaiuri care ajută somnul?
Roinița miroase plăcut, a lămâie dar are și un gust care seamănă cu al mierii. Faimosul doctor elvețian Paracelsus (1493 – 1541) considera acest ceai ”elixirul vieții” pentru că ajută la relaxarea minții și corpului. Timp de mii de ani, roinița a fost folosită cu succes pentru a trata diferite tulburări ale sistemului nervos central. Amelioreaza crampele și ajuta la relaxarea ritmului cardiac. Totodată, este un adjuvant excelent pentru tractul digestiv, ajută la îmbunătățirea memoriei și a altor funcții cerebrale și, în cele din urmă, la îmbunătățirea stării de spirit.
Mușețel este un redutabil dezinfectant, totodată având efecte antiinflamatorii. Elimină toxinele și este un analgezic foarte bun. Ceaiul de mușețel este un sedativ ușor și ajută la calmarea stomacului și grețurilor. De asemenea, este cea mai bună alternativă pentru somnifere, inclusiv pentru cei mici.
Sunătoare este una dintre cele mai iubite și folosite plante medicinale din lume, fiind cunoscută ca un eficient antidepresiv. Sunătoarea este foarte utilă în tratamentul depresiei, anxietății, fricii, nevrozelor, dar și insomniei. Ceaiul poate fi, de asemenea, folosit ca somnifer natural.
Valeriana acționează ca un sedativ natural, fiind cea mai populară plantă medicinală pentru afecțiunile somnului, dar și pentru tulburările musculare, nervoase și mentale, precum și pentru combaterea oboselii. Ceaiul conține uleiuri esențiale provenite din rădăcina de valeriană. Valeriana este folosită pentru a trata insomniile cronice.
Menta ajută la fortificarea întregului organism precum și a sistemului nervos. Mirosul de mentă induce relaxarea minții și corpului. Ceaiul de mentă oferă multe beneficii medicinale în ameliorarea tulburărilor care afectează somnul, ca gastritele, grețurile sau alte tulburări ale tractului gastro-intestinal. O ceașcă de ceai de mentă înainte de culcare relaxează întregul organism și îl pregătește de un somn bun. Calmează, de asemenea, migrenele.
Salvia ajută la eliminarea stresului, epuizării mentale și a nervozității. Romanii consumau ceaiul de salvie pentru o claritate mai bună în gândire. Calitățile medicinale ale salviei sunt cunoscute din Antichitate. Consumul unei cești ce ceai de salvie înainte de somn ajută la relaxarea stomacului și a minții.
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.