Zile fără energie? Stări letargice și somnolență? Somn care nu odihnește și dorința de a sta izolat? Iritabilitate și dorința de a evita socializarea? Lipsă de apetit sexual?
Acestea pot fi semnele unei astenii de toamnă, care se instalează de obicei după zile înnorate și din ce în ce mai scurte. Lipsa luminii face și ca melatonina (hormon produs de creier în timpul nopții) să fie una dintre cauzele acelor zile în care ni se pare că suntem în reluare.
Cum putem regla din alimentație?
Dovleacul. Consumat crud, copt sau fiert, dovleacul acţionează ca un pansament natural pentru sistemul nervos datorită complexului de vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, cu rol pozitiv în menţinerea sănătăţii psihice, protejarea împotriva stresului oxidativ şi reducerea stării de oboseală excesivă. Dovleacul conține betacaroten, unul dintre cei mai puternici antioxidanți.
Citrice. Nu mai este o noutate pentru nimeni că stările de anxietate slăbesc sistemul imunitar și dau voie răcelilor să se instaleze. Consumând citrice, consumăm vitamina C, un bun inamic al guturaiului. Lămâie, portocală, grapefruit, dimineața sunt revigorante și ne întăresc scutul imunitar.
Cereale. Datorită faptului că și ele conțin complex de vitamina B, acționează în beneficiul sistemului nervos, dar ajută și transformarea carbohidraților în energie. Cele mai bune sunt cerealele integrale.
Mișcarea. Exercițiile fizice sunt benefice pentru că ele stimulează producerea serotoninei (hormonul fericirii). Nu neglijați și plimbările în aer liber, chiar dacă o ploaie vrea să ne schimbe planurile. O umbrelă rezolvă dilema.
Ceaiuri de plante: mușețel, valeriană, ghimbir, sunătoare, tei, roiniță, păducel. Aveți pe alese variante pentru îmbunătățirea stării de spirit.
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.