Toamna aduce cu ea, pe lângă rod bogat, și temperaturi mai scăzute, umezeală și zile mohorâte. Este ”culcușul” perfect pentru o răceală, o tuse, un guturai. Sunt dovedite, eficiente și benefice tratamentele naturale.
Ridichea neagră. Siropul din ridiche neagra ne ajută și când avem tuse uscată, dar și în cazul celei expectorante. El este folosit și pentru a trata copiii. Siropul se face astfel: se spală bine o ridiche, se decupează un capac în partea de sus, se scobește puțin și se pune zahăr ori miere în locul rămas liber. Lasă puțin in mediu cald, iar când zahărul ori mierea s-au topit, scoate siropul format și bea-l pentru a trata tusea.
Siropul din ace de și mugur de pin. Este indicat în tratarea tusei productive. Cum îl faci? Pune la fiert circa 100 de grame de ace de pin și muguri tocați, totul într-o oală cu un litru de apă. Fierbe până lichidul scade la jumătate, apoi oprește focul și lasă amestecul aproximativ 20 de minute. Strecoară-l, amestecă-l cu miere naturală și consumă patru lingurițe pe zi, timp de 6 săptămâni.
Ceaiul de ceapă. Ceapa este renumită pentru efectele ei miraculoase asupra răcelii, tusei și durerilor de gat. Ceaiul se face din foi de ceapă (inclusiv cele exterioare) și se îndulcește, după gust, cu miere. Pentru o eficiență mai ridicată, se pot adăuga și câteva nuci, în coajă, la fiert.
Infuzia de ghimbir este recomandată pentru tratamentul tusei seci. Într-o oală cu apă fiartă, pune felii de ghimbir, lasă-le la infuzat zece minute, apoi servește-te ceaiul rezultat, cât este cald, cu înghițituri mici.
Un ceai foarte bun este următorul: pune părți egale de pătlagină, cimbru, rozmarin și lemn dulce mărunțește-le, apoi pune două lingurițe din acest amestec în 250 de ml de apă fiartă și lasă la infuzat aproximativ 10 minute. Trei căni pe zi, maximum 20 de zile, vor face diferența.
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.